Uzmanından Ramazan için beslenme önerileri

Uzmanından Ramazan için beslenme önerileri

Sahur ve iftar öğünlerinde yapılan beslenme hatalarının, oruç tutan kişilerin sağlıklarını ciddi şekilde etkileyebileceğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Sena Pekşen, “Bu hataları önlemek için dengeli, hafif, sağlıklı ve sindirimi kolay gıdalar tercih edilmeli, aşırı tuz, şeker ve yağ alımından kaçınılmalıdır” dedi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Sena Pekşen, Ramazan ayına özel beslenme önerilerinde bulundu. Dyt. Pekşen, “Sahurda dengeli bir öğün, özellikle protein ve lif açısından zengin gıdalar (yumurta, yoğurt, peynir, tam tahıllı ekmek) tüketmek, enerjiyi artırır. Yağlı ve sindirimi zor yiyecekler (kızartmalar, fast food) mideyi yorar ve şişkinlik yaratabilir. Sindirimi kolay, hafif gıdalar (yoğurt, yulaf, sebzeler, meyveler) tercih edilmelidir. Aşırı tuzlu yiyecekler (tuzlu peynir, salam, zeytin) susuzluk hissine yol açar, bu yüzden tuzlu gıdalardan kaçınılmalı ve bol su içilmelidir” şeklinde konuştu.

İftar sonrası oruç açılınca genellikle büyük bir açlık hissiyle hızlıca yemek yenildiğini belirten Dyt. Pekşen, “Bu, sindirim sistemini aşırı zorlar ve mideyi aşırı doldurur. Ayrıca, hızlı yemek yemek, beyne doygunluk sinyallerinin geç ulaşmasına neden olur, bu da fazla yemek yemeye yol açar. Fazla yemek, mide ağrısı, şişkinlik ve sindirim problemleri yaratabilir. İftara önce birkaç yudum su içtikten sonra hurma ve çorba gibi hafif yiyeceklerle başlayıp daha sonrasında 5-10 dakika mola verebilirsiniz” dedi.

İftar sofrasında tüketilen tatlı ve şekerli içeceklerin, kan şekerinde ani dalgalanmalara neden olduğuna değinen Dyt. Pekşen, “Bu durumda halsizlik, yorgunluk gibi olumsuz etkiler oluşabilir. Ayrıca, yüksek kalori içerikleri nedeniyle kilo alımına yol açabilir. Şekerli içecekler yerine su, ayran veya taze sıkılmış meyve suları tüketilmelidir. Ağır tatlılar yerine sütlü tatlı, meyve tüketebilirsiniz” şeklinde konuştu.

Dyt. Pekşen, “İftar sofralarındaki kızartmalar, yağlı ve ağır et yemekleri sindirimi zorlaştırır. Mideyi yoran bu besinler kilo alımına ve kolesterol artışına yol açabilir. Yağlı yemeklerden kaçınılmalı, bunun yerine ızgara, haşlama veya buharda pişirilmiş yemekler tercih edilmelidir” dedi.

Oruç tutarken su kaybı yaşanabileceğini, ancak iftarda fazla su içmenin mideyi rahatsız edebileceğini söyleyen Dyt. Pekşen, “Gün boyunca yetersiz su içmek ise dehidrasyona, baş ağrısı, halsizlik ve mide problemlerine yol açabilir. İftardan sonra, suyu yavaş yavaş ve düzenli aralıklarla içmek önemlidir. İftarla sahur arasındaki sürede su tüketimini dengeli bir şekilde yaymak gerekir” şeklinde konuştu.

Puan Durumu

TAKIMLAROP
1.GALATASARAY A.Ş.2871
2.FENERBAHÇE A.Ş.2765
3.REEDER SAMSUNSPOR2851
4.BEŞİKTAŞ A.Ş.2747
5.İKAS EYÜPSPOR2844
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ2739
7.GÖZTEPE A.Ş.2738
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş.2738
9.KASIMPAŞA A.Ş.2838
10.TRABZONSPOR A.Ş.2736
11.ONVO ANTALYASPOR2836
12.TÜMOSAN KONYASPOR2834
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş.2733
14.CORENDON ALANYASPOR2831
15.NET GLOBAL SİVASSPOR2830
16.SİPAY BODRUM FK2830
17.BELLONA KAYSERİSPOR2730
18.ATAKAŞ HATAYSPOR2719
19.ADANA DEMİRSPOR A.Ş.27-2