KAVAK VE HAVZA İLÇELERİMİZDE MEYVE BAHÇELERİNDE HASTALIK VE ZARARLILARA KARŞI ARAZİ KONTROLLERİ YAPILDI.

KAVAK VE HAVZA İLÇELERİMİZDE MEYVE BAHÇELERİNDE HASTALIK VE ZARARLILARA KARŞI ARAZİ KONTROLLERİ YAPILDI.

Bakanlığımız Bitki Sağlığı mücadele programında yer alan, zararlı organizmalar ile Entegre Mücadele Teknik Talimatları, Zirai Mücadele Teknik Talimatları ve Bakanlığın diğer talimatlarına göre mücadele yapılması gereken Yumuşak Çekirdekli Meyve Ağaçlarında Ateş Yanıklığı (Ervwinia amylovora, Scrophulariales, Scrophulariaceae) Bakla Zınnı (Epicome

Yumuşak Çekirdekli Meyve Ağaçlarında Ateş Yanıklığı (Erwinia amylovora) hastalığı hakkında bilgi veren İl Müdürlüğümüz Teknik Ekipleri, hastalığın belirtisi konusunda açıklamalarda bulundu: ”Ateş yanıklığı hastalığını oluşturan etmen bakteridir. Dallarda ve gövdede bir önceki yıldan kalan kanserlerin kenarlarındaki kabuk dokusunda kışı geçirir. Hastalık etmeni bakteri yağmur, rüzgâr, böcekler, kuşlar ve budama aletleriyle ağaçtan ağaca yayılır. İlk belirtiler çiçek ve çiçek demetlerinde görülür. Hastalıklı çiçekler solar, kahverengi veya siyah bir renk alır. Nemli havalarda ve sabahın ilk saatlerinde hastalıklı kısımlardan krem rengi sütümsü bir akıntı çıkar. Bu akıntı havanın ısınmasıyla birlikte kurur ve kahverengi bir renk alır. Taze sürgünler hastalandığında siyahlaşır. Uç kısmı geriye doğru kıvrılarak çobandeğneği şeklini alır. Dallar ve ana gövdede kanserler meydana gelir. Bu kısımlarda kabuk içeri doğru çöker ve kırmızımsı kahverengi bir renk alır. İlkbahar başlangıcında kanserli doku yüzeyi yumuşak, ıslak bir görünüm alır. Bıçakla kabuk kaldırıldığında altında kahverengi renk değişikliği görülür. Hastalığın Görüldüğü Bitkiler : Elma, armut, ayva, yenidünya, muşmula gibi yumuşak çekirdekli meyveler ve dağ muşmulası, ateş dikeni, akdiken ve üvez gibi bazı süs ve orman floradır.”

Hastalığın mücadele yöntemlerini anlatan İl Müdürlüğümüz Teknik Ekibi Kültürel ve Kimyasal Mücadele Yöntemleri hakkında şu bilgileri verdi: “Fidan üretiminde sağlıklı çöğür ve gözler kullanılmalıdır. Ağır hasta ağaçlar sökülüp yakılmalıdır. Bu hastalıkla mücadelede her üretici bahçesini özellikle çiçeklenme döneminde sürekli takip etmelidir. Ağaç üzerinde bulunan hastalıklı çiçek demetleri, sürgün ve dallar enfeksiyon noktasının en az 30-40 cm altından kesilip çıkarılmalıdır. Budamada kullanılan aletler her seferinde % 10’luk çamaşır suyuna daldırılarak dezenfekte edilmelidir. Büyük dallar kesildiğinde budama yerlerine % 10’luk çamaşır suyu sürülmeli ve aşı macunu ile kapatılmalıdır. Hastalıklı bahçelerde arı kovanları varsa kaldırılmalıdır. Yaprak biti, psillid gibi zararlılarda hastalığın yayılmasında etkili olduğundan bunlarla da mücadele mutlaka yapılmalıdır. Kimyasal Mücadelede ağaçların durgun olduğu dönemde budamadan sonra %2’lik Bordo Bulamacı uygulanmalıdır. Çiçeklenme başlangıcından itibaren 7-8 gün aralıklarla en az 3 ilaçlama ruhsatlı ilaçlardan biri kullanılarak yapılmalıdır. Sürgün gelişiminin hızlı olduğu dönemde ağaçlarda yaralanmaya neden olabilecek fırtına ve doludan sonra 24 saat içinde ilaçlama yapılmalıdır.”

Sert Çekirdekli Meyvelerde Çiçek (Monilinia Laxe) hastalığı hakkında bilgi veren İl Müdürlüğümüz Teknik Ekibi, hastalığın etmeni konusunda açıklamalarda bulundu: ”Hastalık etmeni konukçusunun özellikle çiçek, çiçek sapı sürgünlerinde belirti oluşturur. Meyvede de enfeksiyonlara neden olabilmektedir Hastalığa yakalanmış çiçeklerin taç yaprakları, dişicik borusu ve erkek organları kahverengileşir ve bu renk değişimi tüm çiçeğe yayılır Hasta çiçekler kuruyarak zamk akıntısı ile birlikte dal üzerinde asılı kalır. Çiçek sapında enfekte sürgünler esmerleşir ince sürgünler tamamen kurur. Kalınlarda ise kanser yaraları oluşur. Oluşan bu kanser yaraları kapanmaz Meyve enfeksiyonları meyve olgunlaşmasına yakın dönemde meydana gelir İlk belirti meyve kabuğunda oluşan bir veya birkaç kahverengi lekedir. Meyve zamanla buruşur ve tamamen kurur Kuruyan meyveler mumyalaşır ve dalda asılı kalır.” Hastalığın Kültürel ve Kimyasal Mücadelesi ise şu şekilde olmaktadır: ”Kültürel Önlemlerde yağışın çok fazla olduğu yıllarda hastalık şiddeti çok fazla olacağı için ilaçlamanın başarısı düşük olabilir. Bunun için İlkbaharda hastalığın görüldüğü bahçelerde enfekte yaprak çiçek sürgün ve dallar kesilerek imha edilmelidir. Ağaç üzerinde mumyalaşarak kalmış meyve ve çiçekler ve yere dökülmüş meyveler toplanarak imha edilmelidir. Kimyasal mücadelede birinci ilaçlama çiçeklerin %5-10 açtığında ikinci ilaçlama tam çiçeklenme döneminde BKÜ veri tabanında belirtilen ruhsatlı bitki ürünleri kullanılarak yapılmalı ve bitki koruma ürünleri uygulamaları üretici kayıt defterine kaydedilmelidir.” Meyve bahçelerinde görülen hastalık ve zararlılar konusunda üreticilerimizin bilgilendirilmesinden sonra bahçe kontrolleri yapılmıştır.

EN ÇOK OKUNAN HABERLER