İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRÜMÜZ İBRAHİM SAĞLAM

İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRÜMÜZ İBRAHİM SAĞLAM

FINDIKTA KÜLLEME HASTALIĞINA DİKKAT ÇEKTİ

      İlimiz fındık alanlarında yaygın olarak görülen külleme hastalığı ile zamanında mücadele  edilmediği takdirde  verim ve kalite kayıpları meydana geldiğini belirten İl Müdürümüz İbrahim Sağlam, üreticilerimizin zamanında ve tekniğine uygun olarak mücadele yapmalarının önem arzettiğini belirtti. Konu ile ilgili açıklama yapan İl Müdürümüz İbrahim Sağlam şunları söyledi:

        “Fındık bitkisinin önemli hastalıklarından biri olan külleme hastalığı, ilkbaharda gelişmekte olan yaprak ve sürgünler üzerinde belirtilerini gösterir. Hastalık rüzgârla taşınarak bitkiden bitkiye yayılır. Külleme hastalığı belirtileri yaprağın üst kısımlarında renk açılmaları ve sarımsı  lekeler halinde görülür. İlerleyen zamanlarda yapraklar giderek kahverengileşmeye, gevrekleşmeye, kıvrılmaya başlar ve vaktinden önce dökülürler. Genç sürgünlerde ve yapraklarda yüzeyde ilk önce un serpilmiş gibi bir görüntü oluşmakta; ilerleyen dönemlerde renkte matlaşma ve kahverengileşme meydana gelmektedir. Özellikle erken dönemde hastalığa yakalanan çotanaklarda kurumalar gözlenmektedir” dedi.

İçinde bulunduğumuz mevsim itibarıyla “Fındıkta külleme hastalığının” mücadelesinin önemine değinen İl Müdürümüz İbrahim Sağlam, açıklamalarına şöyle devam etti:

”Bulaşma kaynaklarının azaltılması için yere dökülen yapraklar ile hastalıklı bitki artıkları toplanmalı, bulaşık dip sürgünleri kesilmeli ve imha edilmelidir. Bahçede nemi azaltmak, iyi bir hava sirkülâsyonu, yeterli ışıklanma sağlamak için budama ve yabancı ot mücadelesine önem verilmelidir.Fındık bahçelerinde külleme  hastalığı hava sıcaklıklarına bağlı olarak, Nisan ayı ortalarından itibaren görülmeye başlar ve belirtiler görülür görülmez ilaçlamaya başlanır. Daha önceki yıllarda, bahçede   hastalık görülmüş ise belirtiler görülmeden de, çotanak bağlama döneminde ilaçlama yapılır. Hastalığın şiddeti, iklim koşulları ve ilacın etki süresi dikkate alınarak ikinci ve diğer ilaçlamalara hasada kadar devam edilir. İlaçlamalarda Bakanlığımızca tavsiyesi olan ruhsatlı Bitki Koruma Ürünlerinden herhangi biri  kullanılmalıdır. Çisentili ve mevsim için anormal sayılabilecek çok sıcak günlerde ve güneşli günlerde öğle saatlerinde ilaçlama yapmaktan kaçınılmalıdır. İlaçlamalarda sırt pülverizatörü, mekanik, motorlu veya hidrolik bahçe pülverizatörü kullanılmalıdır. İlaç etiket bilgilerine dikkat edilmeli,  ürüne tavsiyesi olan Bitki Koruma Ürünü ile zamanında ve uygun doz ile tüm bitki yüzeyini kaplayacak şekilde uygulamalar gerçekleştirilmelidir. İl ve İlçe Müdürlüklerimiz teknik elemanları tarafından külleme hastalığı sürveyi yapılmakta olup, mücadelesi ile ilgili üreticilerimize yönelik eğitim ve yayım çalışmaları aralıksız devam etmektedir.”

Üreticilerimizin külleme hastalığına bağlı ürün ve kalite kaybı yaşamamaları için uyarılarda bulunan İl Müdürümüz İbrahim Sağlam, fındık bahçelerini kısa aralıklarla kontrol etmelerini, hastalık belirtileri görülür gülmez kimyasal mücadeleye başlamalarını,  ilaç uygulamalarının iyi bir kaplama sağlayacak şekilde yapılmasını ve tüm koruyucu önlemlerin alınmasını, konu ile ilgili olarak İl/İlçe Müdürlüklerinden ayrıntılı bilgi almalarını ve fındıkta külleme hastalığı mücadelesini aksatmadan zamanında yapmaları gerektiğini ifade etti.

EN ÇOK OKUNAN HABERLER