Bitki Koruma Ürünlerinin (Pestisitler) Sürdürülebilir Kullanımı ve Kalıntının Önlenmesi Konulu Eğitim Toplantısı Düzenlendi

Bitki Koruma Ürünlerinin (Pestisitler) Sürdürülebilir Kullanımı ve Kalıntının Önlenmesi Konulu Eğitim Toplantısı Düzenlendi

Bitki Koruma Ürünlerinin (Pestisitler) Sürdürülebilir Kullanımı ve Kalıntının Önlenmesi konulu eğitim toplantısı İl Müdürlüğümüz Zirai Karantina toplantı salonunda düzenlendi. Toplantıya; Risk Değerlendirme Daire Başkanı Mehmet Ali Ünverdi, Bakanlık Müşaviri Muharrem Selçuk, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürümüz İbrahim Sağlam, Gıda ve Kontrol Genel

Toplantıda konuşma yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürümüz İbrahim Sağlam, konu ile ilgili şu açıklamalarda bulundu: ”Bitkisel üretimde zararlılarla mücadele amacıyla kullanılan bitki koruma ürünleri (pestisitler), üretim verimliliğini ve kaliteyi artırsa da, bilinçsiz veya aşırı kullanım durumlarında gıdalarda kalıntı bırakabilir. Bu durum hem insan sağlığını tehdit eder hem de ihracatta kalıntı limitlerinin aşılması nedeniyle ekonomik kayıplara yol açabilir. Sürdürülebilir tarım için bitki koruma ürünlerinin doğru, etkili ve bilinçli bir şekilde kullanılması gerekmektedir.

Gıdalarda kalıntının önlenmesi, insan sağlığı ve çevre koruması açısından büyük önem taşımaktadır. Aynı zamanda üretici açısından da sürdürülebilir bir üretim modeli anlamına gelir. Bitki koruma ürünlerinin sürdürülebilir ve entegre bir yaklaşımla kullanılması, hem iç pazarda güvenli gıda arzını sağlar hem de ihracat potansiyelini arttırır.

Kalıntı sorununun çözümü amacıyla Bakanlığımızca henüz ürünün tüketiciye ulaşmadığı hasat öncesi dönemde 2012 yılından itibaren ‘Hasat Öncesi Kalıntı Denetim Programı’ uygulanmaya başlandı. Bu programın amacı; Bitki Koruma Ürünlerinin etiket bilgilerine göre kullanımının denetlenmesi ile insan sağlığına yönelik oluşabilecek risklerin önlenmesi, doğal dengenin korunması ve bitkisel üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanmasıdır. Kalıntı denetimleri hasat öncesi, sonrası ve toptancı hallerinde olmak üzere tüm tedarik sürecini kapsayacak şekilde genişletildi. Bu amaçla her ilde risk taşıyan ürün ve üretim dönemlerinde uygulanmak üzere, Bakanlığımızın Gıda Kontrol Laboratuvarlarının analiz kapasiteleri de dikkate alınarak yıllık Hasat Öncesi Kalıntı Denetim Programı oluşturulur. Üretim alanlarında henüz hasat edilmeyen ürünlerden alınan örnekler Gıda Kontrol Laboratuvarlarında analiz edilir. Analiz sonucunda kalıntı tespit edilmesi durumunda idari para cezası, hasat geciktirme veya imha işlemleri uygulanır.

Bu kapsamda İlimizde 2024 yılında 90 adet meyve, 403 adet sebze olmak üzere toplamda 493 numune alınmış olup 16 numunede hasat geciktirme gerçekleştirilmiş ve 36 adet numune için idari para cezası işlemi uygulanmıştır.

2025 yılında 90 adet meyve, 341 adet sebze olmak üzere toplamda 431 adet numune alınması planlanmakta olup ürünlerdeki kalıntının önlenmesi amacıyla çalışmalar ve üreticilerin bilinçlendirilmesi için eğitimler devam edecektir.”

Konuşmaların ardından Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Uzman Hakan Örnek’in Bitki Koruma Ürünlerinin (Pestisitler) Sürdürülebilir Kullanımı ve Kalıntının Önlenmesi Konulu sunumu yer aldı. Sunumda pestisit, kalıntı tespit edilen gıdaların imhası, ülkelerin kalıntı referans değerleri, kalıntı miktarlarının belirlenmesindeki kriterler, pestisitlerin dünya ve ülkemizde kullanım oranları, bitki koruma ürünlerinin güvenli kullanımı ile ilgili bilgiler verildi.

Puan Durumu

TAKIMLAROP
1.GALATASARAY A.Ş.3695
2.FENERBAHÇE A.Ş.3684
3.REEDER SAMSUNSPOR3664
4.BEŞİKTAŞ A.Ş.3662
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ3654
6.EYÜPSPOR3653
7.TRABZONSPOR A.Ş.3651
8.GÖZTEPE A.Ş.3650
9.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş.3649
10.KASIMPAŞA A.Ş.3647
11.TÜMOSAN KONYASPOR3646
12.CORENDON ALANYASPOR3645
13.BELLONA KAYSERİSPOR3645
14.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş.3645
15.ONVO ANTALYASPOR3644
16.SİPAY BODRUM FK3637
17.NET GLOBAL SİVASSPOR3635
18.ATAKAŞ HATAYSPOR3626
19.ADANA DEMİRSPOR A.Ş.362