Kadınların tarımsal üretimde, kaynakların sürdürülebilir kullanımında, gıda üretiminde ve gıda güvenliğinde sahip oldukları önemli konumdan hareketle, Uluslararası Tarım Üreticileri Derneği tarafından “15 Ekim Dünya Çiftçi Kadınlar Günü” olarak ilan edilmiştir.
Samsun Tarım ve Orman İl Müdürümüz İbrahim Sağlam, 15 Ekim Dünya Çiftçi Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:” Bereketli Anadolu topraklarına geçmişten bugüne dek emektar, çalışkan kadın eli değmiştir. Toprağı süren ve işleyen kadınlarımız, el emekleri ve alın terleriyle üretimimize daima güç katmıştır. Kadın elinin değdiği her alanda üretimin kalitesi ve verimin arttığını görüyoruz. 2023 üretim yılı verilerine göre; Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) 299 bin 79 kayıtlı kadın çiftçimiz bulunuyor. Kadın çiftçilerimizin toplam çiftçi sayımıza oranı ise yüzde 13,4 düzeyindedir. Kadın çiftçilerimizi tarımsal üretimimizin sigortası olarak görüyor, bu oranın daha da artması için çalışmalar yürütüyoruz. Verimliliğin artırılmasının kırsal kalkınmadan, kırsal kalkınmanın ise kadının üretimdeki rolünün daha da güçlendirilmesinden geçtiği bilinciyle geliştirdiğimiz vizyonumuzu, kararlılıkla uyguluyoruz. Bu bağlamda, destek programlarımız ile kadın girişimciliğinin önünü açıyoruz. Kırsalda tanık olduğumuz kadın üreticilerimizin başarı hikayeleri en büyük motivasyon kaynağımız oluyor, kadın çiftçilerimizin çalışkanlıkları, gayretleri ve girişimci ruhları geleceğe dair umutlarımızı diri tutuyor.
Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından, 21 yılda Kadın üreticilerimize, çeşitli alanlarda 15 Milyar Lira destek verildi. Bu desteklerimiz ile çiftçi kadınlarımızın tarımın her alanında daha etkin ve görünür olmasını, başarı hikayelerine yenilerini eklemelerini amaçlıyoruz. Kadın girişimcilerin güçlendirilmesi amacıyla Bakanlığımız tarafından verilen hibe ve desteklerde pozitif ayrımcılık uygulanmaktadır. Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından uygulanan Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sisteminde tüm tarım sigortaları branşlarında devlet destekli tarım sigortası yaptıran kadın üretici ve yetiştiricilerimize poliçe primi üzerinden bugüne kadar uyguladığımız yüzde 5'lik indirim 2024'ten itibaren yüzde 10'a çıkarıldı. Ayrıca 40 yaşın altındaki kadın çiftçilerimize yüzde 5'lik ilave bir indirim daha sağlayarak toplamda yüzde 15'lik bir prim indirimi uygulanmaktadır. Bu kapsamda uygulamanın başladığı 2018'den 2023 yılı Ekim ayına kadar 294 bin 284 kadın çiftçimize 868 bin 386 adet poliçe için 145,1 milyon lira tutarında prim indirimi sağlandı.
Ülkemiz genelinde 2020 yılından beri uyguladığımız Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projemiz ile başvuru yapan kadın girişimcilerimize 10 ek puan veriyoruz. Bugüne kadar uygulanan toplam projelerin yüzde 34'üne tekabül eden 725 proje kadınlarımız tarafından uygulanmış ve 118,6 milyon lira hibe desteği verilmiştir.
2016-2018 yıllarında uygulanan Genç Çiftçi Projemiz kapsamında 28 bin 823 proje için kadınlarımıza 865 milyon lira hibe sağlanmıştır. Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projemiz ile 2020 yılından bu yana 4 bin 241 kadın girişimcimize destek verildi, bugüne kadar bu kapsamda da kadın ve gençlerimize toplam 53,4 milyon lira destek sağlandı.
Bakanlığımızca Tarımsal Üretimde Kadın kooperatiflerine büyük bir önem verilmektedir. 2003 yılından itibaren kırsal alanda, kadın üretici ya da çiftçilerden oluşan girişimciler tarafından tarımsal kalkınma kooperatifleri kurulması için çalışmalar yürütülüyor. Ülkemiz genelinde yaklaşık 747 bin üretici ortağı olan 6 bin 899 tarımsal kalkınma kooperatifimiz bulunuyor. Bu kooperatiflerden ortaklarının çoğunluğu kadın olan ve toplam 4 bin 391 kadın ortağı bulunan 173 tarımsal kalkınma kooperatifimiz faaliyet yürütmekte ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı ile 2018 yılında imzalanan “Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi İş Birliği Protokolü" çerçevesinde faaliyetlerimiz devam etmektedir.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından kadın kooperatiflerine bugüne kadar 24,7 milyon lira ödeme yapıldı. Ayrıca, TKDK tarafından IPARD Programı kapsamında 2011 yılından bugüne kadar kadın yatırımcılara ait 6 bin 510 proje ile hibe sözleşmesi imzalanmış olup 13,2 milyar lira destek ödemesi gerçekleştirildi. Bu hibeler sayesinde 26,5 milyar lira yatırım yapıldı.
Bakanlığımıza bağlı Hayvancılık Genel Müdürlüğü aracılığıyla hayvansal üretimde kadın girişimcilerin desteklenmesi amacıyla hibe ve destekler verildi. Hayvancılık projelerimizde kadın üreticilerimize öncelik tanıyarak hindi, kaz, ipekböceği yetiştiriciliği ve arıcılık projeleri ile düve alım desteğimiz kapsamında 18-40 yaş arası kadın çiftçilerimize 5-20 aralığında ilave puan uyguluyoruz. Bu kapsamda kadınlarımızın yün, ipekböceği, kanatlı ve arıcılık projelerine toplam 6 milyon 187 bin lira destek sağlandı. ORKÖY kapsamında 2010-2022 yıllarında toplam bin 231 orman köylüsü kadına 32 milyon lira kredi desteği verildi. 2023 yılı içinde de şimdiye kadar 97 kadına 2,28 milyon lira destek sağladı. Balıkçılık sektöründe kadın balıkçılarımızın etkinliğinin artırılması amacıyla da projeler yürütülmektedir.2017 yılından bu yana devam eden “Küçük Ölçekli Balıkçılığın Desteklenmesi “ programı kapsamında, 2023 yılı desteklemesinde gemi sahibi/ortağı kadın balıkçılarımıza destekleme tutarının yüzde 25 daha fazlasını ödenmektedir.
Bu destek ve hibeler, Bakanlığımızın kadın üreticilerimize verdiği önemin bir göstergesidir. Bütün bu hibe ve desteklerin sadece belli başlılarını dikkate aldığımızda bile son 21 yılda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde kadın üreticilerimize yaklaşık 15 milyar lira desteklemede bulunuldu. Bakanlığımızın Kadın üreticilerimiz ile ilgili çalışmaları sadece destek ve hibelerle sınırlı değil. Bakanlığımıza bağlı birçok birimin kırsaldaki kadınlara yönelik projeleri devam etmektedir.
Üniversiteler ve STK'lerden uzman ve temsilcilerin de katılımıyla hazırlanan 2021-25 Tarımsal Araştırma Master Plan'ında, kırsalda yaşayan kadınlar ile ilgili sosyo-ekonomik çalışmaların yapılması öncelikli araştırma alanı olarak belirlendi. Bu amaçla küçük aile çiftçiliği, kırsalda genç ve kadın gibi konularda projeler yürütülecektir.
Bakanlığımız tarafından Kadın çiftçilerimize yönelik su verimliliği bilincinin geliştirilmesi, mesleki beceri kazandırılması, ekonomik hayata katılımlarının artırılması gibi konularda eğitimler düzenlenmektedir. Özellikle son 10 yılda 20 bine yakın kadın çiftçimize yönelik eğitim programları gerçekleştirildi. Yeni eğitim programları ve projelerimiz ile kadın üreticilerimizin bilgi ve deneyimlerini daha ilerilere taşımayı hedefliyoruz.
15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü vesilesiyle tarımın her alanında üretimimize güç katan, Türkiye Yüzyılı'nın inşasında alın teri döken tüm Kadın Çiftçilerimizin gününü tebrik ediyorum" dedi.