ÇELTİK TOHUMLARI BAFRA’DA SU VE TOPRAKLA BULUŞTU

ÇELTİK TOHUMLARI BAFRA’DA SU VE TOPRAKLA BULUŞTU

Her yıl Bafra İlçemizde Şenlik havası ile başlanan Çeltik ekim etkinliği bu sene de devam etti. Bafralı üreticilerimizin 70 yıllık bilgi brikimi ve emeği ile yoğurduğu, Kızılırmak nehrinin taşıdığı zengin minerallerden oluşan topraklarda yetişen ve bu sularla sulanan çeltiğinden elde edilen Bafra pirincimizin tohumları toprak ve su ile buluştu.

Bafra Emenli Mahallesinde gerçekleştirilen Çeltik Ekimi Tarla Günü, Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, AK Parti Milletvekili Orhan Kırcalı, CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, İlçe Kurum Müdürleri, Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner Şube Müdürlerimiz ve Teknik personellerimizin yanı sıra Üreticilerimizin katılımı ile gerçekleştirildi.

Çeltik Ekimi Tarla Gününde konuşan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürümüz İbrahim Sağlam şunları söyledi: ”Tarım ve Orman Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Kaynaklı olarak Uygulanan “ Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında “ Çeltik Tarımında Yeni Üretim Tekniklerinin Yaygınlaştırılması Projesi” uygulamasında İlçemizde 6 mahalleden 18 çiftçimize 250 dekarlık alan için 5.000 kilogram Çeltik Tohumluğu dağıtımı yapılmıştır. Dağıtılan tohumluklarla çiftçilerimiz damla sulama yöntemini kullanmak sureti ile yetiştiricilik yapacaktır.

İlçemizde 2019 yılından itibaren Tava usulü ile yapılan çeltik yetiştiriciliğine ilave olarak damla ve yağmurlama sulama usulü ile de yetiştiricilik yapılmaya başlanmıştır. Damla ve yağmurlama sulama sisteminde tava usulü sisteme göre yaklaşık % 60 -70 oranında tasarruf sağlanmaktadır. Su kaynaklarının etkin kullanılması, etkili gübreleme ve bitki koruma ürünlerinin uygulanması, erken hasat imkanını sağlaması, brokoli, ıspanak, gibi kışlık ürünlerin yetiştirilmesine imkan tanıması, münavebeye uygunluğu, Mayıs ayındaki sıcaklık düşüşlerinden etkilenmemesi, çeltikte yatma problemini ortadan kaldırması, hassas arazi tesviyesi olmadan da yetiştiriciliğe imkan tanıması dolayısı ile Damla ve yağmurlama sulama sistemi ile yetiştiricilik mevcut tava usulü ile yapılan yetiştiriciliğe ilave olarak hem ülke ekonomisine hem de üretim miktarının arttırılmasına büyük katkı sağlayacaktır.” dedi.

Törende bir konuşma yapan Samsun Milletvekili Murat Çan:” Dün anneler günüydü. Ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi başta olmak üzere ebediyete intikal eden tüm annelerimiz ve burada bulunan yurttaşlarımızın anneleri ve anne olan tüm vatandaşlarımızın anneler gününü kutluyorum. Yarım 14 Mayıs çiftçi günü bugünden de hepinizin çiftçi gününü kutluyorum. Çiftçi günü 1984 yılında uluslararası organizasyon kurulduğundan beri kutlanıyor. Kırk ikinci yılı. Pandemiye kadar belki önemi fark edilmemiş bir gün. Ama pandemide ve daha sonra Rusya – Ukrayna savaşında gördük ki tarım hepimizin geleceği. Bu bereketli topraklarda bizim çocukluğumuzda Samsun ili kendi kendine yeten bütün Türkiye’yi besleyen bereketli iki ovası daha sonra Bafra’nın bu konuya daha önem verip iyi örgütlenmesiyle Bafra’nın daha çok öne çıktığı bir dönemdeyiz. Ama bugün bırakın Türkiye’yi beslemeyi, Samsun’a yeter mi onu tartışıyoruz. Dolayısıyla şu ana kadar ki konuşmalarda tarımın önemine bu güne özel çeltiğin önemine yapılan atıflar nedeniyle mutlu olduğumu belirtmem gerekiyor. Buna emeği geçen bütün organizasyonlara bütün oda başkanlarımıza, siz değerli çiftçilerimize ve yetkililerimize, belediye başkanımıza ve İl Tarım Müdürümüz başta olmak üzere hepinize teşekkür ediyorum. İnşallah ekerken bereketli, biçerken de bereketli bir dönem geçiririz” dedi.

Törende bir konuşma yapan Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı: “Bu yüce Vatana şehit ve gaziler yetiştiren elleri öpülesi annelerimizin anneler gününü kutlarım. Yarın çiftçiler günü hasseten başımızın tacı olan çiftçilerimizin çiftçiler gününü tebrik ediyorum. Bu günler farkındalık oluşturmak açısında önemli günlerdir fakat biz anneler gününü, çiftçiler gününü üç yüz atmış beş güne sari bir şekilde yayarak gerçekleştireceğiz.

Pandemi süreci içinde hayatımızda olan hususların değerini bir kez daha anladık. Bunlar neydi temiz hava, temiz su ve temiz toprak. Pandemi süreci içinde hepimiz evlere kapandık ama bir şey durmadı değerli hemşerilerim. Tarım durmadı. Tarım ile ilgili yapılan çalışmalar durmadı ve devam etti.

Ovalarıyla, ırmaklarıyla çok güzel bir memlekette yaşıyoruz. Üç tane ovamız var. Bafra Çarşamba ve Vezirköprü ovası. Ben buna birde Karadeniz ovasını eklemek istiyorum. Ondanda balıkçılıkla ilgili en iyi şekilde yararlanıp vatandaşımızın hizmetine sunuyoruz.

Biz bugün burada çeltik ekimi töreninde bulunuyoruz ama tarımı bir bütün olarak değerlendirmek açısından da hemen yanı başımızdaki Yakakent ilçemizde Türkiye’nin su ürünleri ile ilgili ikinci büyük organize sanayi bölgesini gerçekleştiriyoruz. Bu bölgemizde balıkçılığın geliştirilmesi açısından önemli bir değer atfedecektir.

Bafra önemli bir çeltik üreticisi ilçedir. Bizlere düşen görev bafra çeltiğimizi lezzeti ve görünüşü açısından daha iyi tanıtabilmektir. Belediye başkanımızı da tebrik ediyorum. Yerel yönetimler olarak büyük gayret içerisindeler. Seralarda ve açıkta yetişen yazlık, kışlık sebze olsun, çeltik olsun bafra tarımını tanıtmak açısından büyük gayret içerisindeler. Hep bu çeltik ekim ve hasat törenlerinde, çeltiğimizin paketlenerek tüm Türkiye ve Dünya’ya pazarlanması gerektiğini belirtmiştik. Allah razı olsun borsalarımız, odalarımız ve yerel yönetimlerimizin gayretleri ile bunu başardık.

Ayrıca Kaymakamımızın riyasetinde damlama sulama yöntemi ile belkide Türkiye’de çeltik üretimi gerçekleştiren tek ilçe biziz. Sayın Kaymakamımıza da çok teşekkür ediyorum. Bunu daha da yaygınlaştırmak için İl Tarım ve Orman Müdürümüzün de belirttiği üzere gerek tohum ve gerekse diğer desteklemelerde gerçekleştiriliyor. Her zaman şundan emin olun çiftçimiz bizim başımızın tacıdır. Çiftçimizin ve vatandaşımızın hakkını her zaman koruduk. Bundan sonrada korumaya devam edeceğiz. Ben hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Sizleri Allah’a emanet ediyorum. Allah hepimizin yar ve yardımcısı olsun” dedi.

Törende söz alan Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen ise:” Bafra olarak biz tarım memleketiyiz, biz çiftçiyiz. Ama bununla birlikte iyi tarım uygulamaları noktasında, organik tarım uygulamaları noktasında çok güzel çalışmalarımız var.

Özellikle temiz suya ulaşmada dünyada büyük sıkıntılar var. Bizler Bafra olarak çok şanslıyız. Türkiye’nin en uzun ırmağı olan Kızılırmak, Bafra’dan denize dökülüyor. Suya ulaşımımız çok kolay ama biz bu suyu tasarruflu kullanmak zorundayız. Damlama sistemi üzerinde çalışmalarımızı çeltik komisyonu olarak sürdürüyoruz, süründürmeye de devam edeceğiz. Özellikle son yıllarda çeltiğin para etmesiyle eğimli arazilerde, orta kuşakta çiftçilerimiz bizim teşvikimize gerek görmeden kendileri çeltik ekiminde damlama sulama sistemine geçiyorlar. Bunun şöyle de bir faydası var: Akabinde ikinci ürün ekme şansımız var. Böylece çiftçimizin daha çok zenginleşmesini amaçlıyoruz, hedefliyoruz. Kanalların ortadan kalmasıyla kapalı sisteme geçmemizle beraber, kanallarımız yaklaşık 10 bin dekarlık alanı kaplıyor, bin dekar tarım arazisine sahip olacağız. Bu projenin gerçekleşmesini bir vatandaş olarak, ilçe kaymakamı olarak özlemle bekliyorum. Daha çok zenginleşeceğiz. İyi tarım organik tarım ama artık ben buna akıllı kavşaklar yapılıyor, akıllı tarım aklımızı kullanmak zorundayız. Teknolojiyi tarımın içerisine sokmak zorundayız” ifadelerini kullandı.

İl Müdürümüz İbrahim Sağlam ve beraberinde bulunan heyet çeltik ekim etkinliğinden sonra yine Bafra İlçemizde bulunan Kozağzı Mahallesi Zeytin Bahçesi ve Köseli Mahallesi Fındık Çiftliği’ne ziyarette bulundu. Zeytin Yetiştiriciliği Hakkında Genel Bilgi ve İlçemizde uygulanan Zeytin Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi ve İlçemizde Fındık Yetiştiriciliğinin Genel Durumu, Fındık Yetiştiriciliğinde Tek dal yetiştiricilik sistemi ve Fındık Çiftliği hakkında yerinde detaylı bilgi alışverişi yapıldı.

Puan Durumu

TAKIMLAROP
1.GALATASARAY A.Ş.1644
2.FENERBAHÇE A.Ş.1636
3.REEDER SAMSUNSPOR1630
4.GÖZTEPE A.Ş.1628
5.İKAS EYÜPSPOR1727
6.BEŞİKTAŞ A.Ş.1626
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ1623
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş.1621
9.ONVO ANTALYASPOR1621
10.KASIMPAŞA A.Ş.1620
11.TÜMOSAN KONYASPOR1620
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş.1620
13.TRABZONSPOR A.Ş.1619
14.NET GLOBAL SİVASSPOR1719
15.CORENDON ALANYASPOR1618
16.BELLONA KAYSERİSPOR1615
17.SİPAY BODRUM FK1614
18.ATAKAŞ HATAYSPOR169
19.ADANA DEMİRSPOR A.Ş.165