Baklazınnı Zararlısına Karşı Biyoteknik Mücadele Uyarısı

 Baklazınnı Zararlısına Karşı Biyoteknik Mücadele Uyarısı

Bakla, bezelye gibi sebzelerin yanı sıra badem, aronya, erik, kiraz ve elma gibi meyvelerde zarara neden olan “baklazınnı” zararlısına karşı, biyoteknik mücadele uyarısında bulunan İl Müdürümüz İbrahim Sağlam şu açıklamalarda bulundu:

Yılda bir döl veren zararlıların yumurtaları 2-2.5 mm çapında beyazımsı küre şeklindedir. Bu yumurtaları humusça zengin topraklara bırakırlar. Yumurtadan çıkan larvalar bir veya iki hafta içinde yabancı otların kökleriyle beslenirler. Larvalar, toprakta oluşturdukları boşluklarda 6-9 hafta boyunca pupa devresini geçirirler ve ertesi yıl baharda çiçeklerde zarar meydana getirirler. Ergin uçuşları Temmuz sonuna kadar devam eder” dedi.

Baklazınnı zararlısına karşı mücadelede kimyasal mücadelenin tozlanmayı sağlayan arılara ve diğer yararlı böceklerin popülasyonuna zarar verebileceğine dikkat çeken İl Müdürümüz İbrahim Sağlam, sözlerine şöyle devam etti: ”Bu zararlı ile mücadelede kültürel, mekanik ve biyoteknik yöntemler önemli. Meyve bahçelerinde toprak işlemesi yapılarak zararlının yumurta, larva ve ergin popülasyonu azaltılmalıdır. Zararlının sabahın ilk saatlerinde az hareketli olduğu bilindiğinden, ağaçların altına örtüler serilerek ağaçların silkelenmesiyle toplanacak erginlerin imha edilmesi mekanik mücadelede önemli bir yöntemdir.

Baklazınnı ile mücadelede en etkin yöntemlerden biri biyoteknik yöntemlerdir. Erginlerin mavi rengi tercih ettiği bilindiğinden, mavi renkli cezbedici tuzakların kullanılmasını öneriyoruz. Ağaçların altına mavi renkli kaplar veya leğenler yerleştirilir ve bu kaplar yarısına kadar su ile doldurulur. Ergin böcekler mavi rengi görerek kapların içerisine düşerler. Leğenlere düşen böcekler genellikle kuşlar tarafından tüketilir, ancak leğenlerde birikme olursa toplanarak imha edilmelidir” diyerek üreticilerimizi uyardı.

EN ÇOK OKUNAN HABERLER