Atakum Belediyesi kırsal kalkınma projeleriyle Karadeniz'e öncülük ediyor

Atakum Belediyesi kırsal kalkınma projeleriyle Karadeniz'e öncülük ediyor

Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci'nin kent sakinlerine sözünü verdiği kırsal kalkınma projelerini yaşama geçirmek amacıyla kurulan Atakum Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü, 2020 yılında kentin bitkisel ve hayvansal üretimini artırmaya yönelik çok sayıda çalışmayı Atakumlularla buluşturdu.


Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci'nin kentin kırsal mahallelerinde bitkisel ve hayvansal üretimle geçinen ve bu alanda gelir sahibi olmak isteyenleri teşvik etmeyi amaçlayan kırsal kalkınma projeleri 2020 yılında tek tek yaşama geçti. Atakum'un 28 kırsal mahallesini kalkındırma amacıyla Eylül 2019'da kurulan Atakum Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü, 2020'de uygulamaya başladığı projeler ile Karadeniz Bölgesi'ne öncülük etti. AtaTohum, Halk Yem Evi, doğal peynir üretim atölyelerini yaşama geçiren Kırsal Hizmetler Müdürlüğü ekipleri, kırsal mahallelerde sebze fidesi dağıtımının yanı sıra karakılçık, iza buğdayları ve yem bitkisi korunga yetiştirme programlarını uyguladı. Müdürlüğe bağlı Veterinerlik Servisi ise pandemi kısıtlamaları nedeniyle kamusal alanların boşaldığı Atakum'daki sokak canlılarına beslenme ve sağlık alanlarında yardım eli uzattı.
Atakum Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü, dünya gıda güvenliğinin geleceği için büyük öneme sahip atalık tohumları toplayıp çoğaltmak için haziran 2020'de Karadeniz'in ilk tohum bankası AtaTohum'u yaşama geçirdi. 232 çeşit atalık tohumla yola çıkan AtaTohum, 2020 yılında aldığı bağışlar ile envanterini 378'e yükseltti. AtaTohum'um yetiştirme parsellerinde yazlık ve kışlık olmak üzere 44 çeşit bitki üretilerek binlerce yeni tohum elde edildi. Kasım 2020'de hayvansal üretim alanından gelir elde eden Atakumluları yükselen yem maliyetlerine karşı korumayı amaçlayan Halk Yem Evi açıldı. Atakumlu besicilerin ellerinde bulunan arpa, buğday, mısır, kepek, yonca gibi ürünleri yeme dönüştürebilen tesis, hizmete girmesinin ardından yoğun ilgi gördü. Yurttaşların ücretsiz şekilde yararlanabildiği tesiste 2020 yılının son 40 gününde yaklaşık 7 bin kilogram yem bitkisi, büyükbaş ve küçükbaş hayvan yemine dönüştürüldü. Atakum'da ortaya çıkan evsel ve organik atıkları değerlendirmek için 2020 yılında fizibilite çalışmaları gerçekleştiren, ekipman temin eden Kırsal Hizmetler Müdürlüğü ekipleri kompost, torf, malç, solucan gübresi ve hayvan yemi üretim çalışmalarına kısa süre içinde başlayacak. Kentteki pazar yerlerinden çıkan yıllık ortalama 150 bin kilogram meyve-sebze atığını ve Park Bahçeler Müdürlüğü'nün budama ve biçme çalışmalarında elde ettiği yıllık ortalama 100 bin kilogram organik atığı ürüne dönüştürecek.
Kırsal Hizmetler Müdürlüğü'ne bağlı ziraat mühendisleri ve veteriner hekimler, 2020 yılında Atakum'daki bitkisel ve hayvansal üretimin artırılması, katma değerli hale getirilebilmesi için çok sayıda eğitim çalışması yürüttü. Doğal peynir üretim atölyeleri ile kırsal mahallelerde yaşayan kadınlara, hayvansal üretimden elde ettikleri sütten şirden mayası peynir imalatına yönelik eğitimler verildi. İki ayrı köyde gerçekleştirilen eğitimlerde 200 litre sütten 10 kilogram kaşar peyniri, 13 kilogram beyaz peynir elde edildi. Müdürlüğe bağlı ekipler, Atakum'a bağlı 34 mahallede bitkisel ve hayvansal üretim gerçekleştiren yurttaşlarla bir araya geldi. Sorunların dinlediği, teknik bilgilerin aktarıldığı ve kırsal kalkınma için envanter çalışmasının yapıldığı toplantılarda yüzlerce Atakumlu üretici ile bir araya gelindi.
Çiftçileri, yüksek getiri sağlayan tarımsal ürünlere teşvik etmeyi amaçlayan Kırsal Hizmetler Müdürlüğü ekipleri, temmuz 2020'de Atakum Belediyesi'ne ait durumdaki arazide atalık tohumla yetiştirdiği karakılçık buğdayının ilk hasadını yaptı. Elde edilen tohumları yeniden yetiştiricilerle buluşturan ekipler, 10 gönüllü çiftçi ile alım garantili üretim sözleşmesi imzalayarak Atakum'da 5 bin metrekarede başlayan karakılçık üretimi, 60 bin metrekareye yükseltti. Nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan ve piyasada yüksek fiyatlara alıcı bulan ıza buğdayı ve hayvansal üreticilere yönelik yem bitkisi korunga 2020 yılında Atakum'da ilk kez üretilmeye başlandı. Mayıs 2020'de Atakum kırsalında yaşayan 600 haneye kendi bahçelerinde domates, biber ve patlıcan üretebilmeleri için 21 bin adet sebze fidesi dağıtımı gerçekleştirildi.
Atakum'daki sokak canlılarını yalnız bırakmayan Kırsal Hizmetler Müdürlüğü Veterinerlik Servisi ekipleri, 2020 yılında can dostların aç kalmaması için kent genelindeki 135 ayrı besleme noktasına 6 bin 490 kilogram mama ulaştırdı. Özellikle pandemi döneminde açlık tehlikesiyle karşı karşıya kalan sokak hayvanları için kentteki mama odakları dijital harita olarak düzenlendi. https://bit.ly/atakumcandostlar adresinden Atakumlu hayvanseverlerin kullanımına açılan harita sayesinde sokak hayvanlarıyla mama paylaşmak isteyen Atakumlular evlerine en yakın konumdaki mama odaklarına kolaylıkla ulaşabildi. Hastalanan ve yaralanan bin 870 sevimli dostun yardımına koşan Veterinerlik Servisi ekipleri, tedavisi tamamlanan sokak canlılarının yaşadıkları ortamlara sağlıklı şekilde geri dönmesine destek oldu. Yurttaşların Çözüm Merkezi ve sosyal medya aracılığı ile ulaştırdığı hayvanlarla ilgili 486 soruna müdahale eden ekipler, 107 can dostun da sahipli hayvan defterine kaydını gerçekleştirdi. 'Her Okula Bir Patili' projesi kapsamında talep eden okulların bahçesine kulübeler yerleştirilerek barınakta sahiplendirilmeyi bekleyen sevimli dostlar Atakum'daki minik öğrencilerle buluşturuldu.
Atakum Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü, 2021 yılında uygulamaya başlayacağı projelerin ön çalışmalarını da tamamladı. Kırsal mahallelerde yaşayan 25 kadına ikişer Jersey tipi gebe düve dağıtılmasına yönelik 'Bir kadına bir inek verin ve onun dünyayı değiştirmesini izleyin' isimli projede son aşamaya gelindi. . Proje kapsamında; engelli, yetim, dul, şehit yakını ve ihtiyaç önceliği olan kadınlara Samsun coğrafyası ile uyumlu, süt kalitesi yüksek 50 adet gebe Jersey ırkı inek hibe edilecek. Hayvanların bir yıllık bakım ve beslenme masrafları da proje bütçesinden karşılanacak. Gebe düvelerin dünyaya getireceği buzağılar da büyütülerek gebeleştirecek ve projede yer alan yararlanıcı sayısı artırılacak.

Puan Durumu

TAKIMLAROP
1.GALATASARAY A.Ş.1644
2.FENERBAHÇE A.Ş.1636
3.REEDER SAMSUNSPOR1630
4.GÖZTEPE A.Ş.1628
5.İKAS EYÜPSPOR1727
6.BEŞİKTAŞ A.Ş.1626
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ1623
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş.1621
9.ONVO ANTALYASPOR1621
10.KASIMPAŞA A.Ş.1620
11.TÜMOSAN KONYASPOR1620
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş.1620
13.TRABZONSPOR A.Ş.1619
14.NET GLOBAL SİVASSPOR1719
15.CORENDON ALANYASPOR1618
16.BELLONA KAYSERİSPOR1615
17.SİPAY BODRUM FK1614
18.ATAKAŞ HATAYSPOR169
19.ADANA DEMİRSPOR A.Ş.165