Tarımsal Eğitim ve Öğretimin 179 Yıldönümü
Tarım, insan yaşamı için vazgeçilmez ve her geçen gün değeri daha çok ortaya çıkan bir faaliyet alanı Ziraat mühendisleri de bu faaliyetlerin hem insan ve çevre sağlığına uygun, hem de sürdürülebilir gerçekleştirilmesi için kilit noktadaki bir meslek grubu Tarımsal Eğitim ve Öğretimin179Yıldönümü ve 10 Ocak Ziraat Mühendisleri Günü ile ilgili
Cumhuriyet'in ilk yıllarına kadar faaliyetine devam eden bu okullardan Halkalı Ziraat Mektebinden mezun birçok genç, 1923 yılından itibaren yurt dışına öğretim ve modern araştırma yöntemlerini öğrenmeleri için gönderilmiştir. 1927 yılında Almanya'ya eğitim öğretime giden gençlerle oradan gelen hocaların oluşturduğu bir Bilim Kurulu, ülkemizin tarımsal durumunu incelemiş ve birçok önerinin yanında modern bir Zirai Yükseköğretimin açılmasını da önermiştir. Bu öneri üzerine 1927 yılında bir yasa çıkartılarak, çağdaş anlamda Tarımsal Yükseköğretimin temelleri atılmıştır.
Daha sonra Ankara'da Yüksek Ziraat Enstitüsü kurulmuş ve kurumun çok modern binaları ve laboratuvarları kısa zamanda tamamlanmış ve çağdaş anlamda Türkiye'nin ilk yükseköğretim kurulu olarak 30 Ekim 1933 yılında kapılarını açmıştır. 1946 tarihli Üniversiteler Yasası ve 1948 yılında çıkarılan Üniversiteler Ek Yasası ile bu Enstitü, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi haline gelmiştir. Sonrasında 1955 yılında Ege, 1957 yılında Atatürk, 1967 yılında Çukurova Ziraat Fakülteleri açılmış ve bunları bugün sayıları 40'ı bulan değişik isimlerde diğer ziraat fakülteleri izlemiştir.
Tarım sektörünün ülke ekonomisindeki önemi ve katkısı çok büyük. Son yıllarda, ülkeler arası mücadelenin enerji kaynakları alanından hızla çıkarak, su ve gıda gibi temel besin kaynaklarına yöneldiği gözlemlenmektedir. Bu nedenle, Ziraat Fakültelerinin gıda, tarım ve hayvancılık alanında nitelikli ve kaliteli işgücü talebinin karşılanmasına yönelik gereken çalışmalar, önemini bir kat daha arttırmaktadır. Tarımsal Eğitimin 179. yıldönümü ve 10 Ocak Ziraat Mühendisleri Gününü canı gönülden kutluyorum. Geçmişten günümüze tarımın gelişmesinde emeği, katkısı ve gayreti olan herkese, akademik camiaya ve diğer paydaşlara teşekkür ediyorum” dedi.