KAPAT

Samsunda Çeltik Hasadı Başladı

Bafra ilçesi Emenli mahallesinde her sene olduğu gibi bu yılda Çeltik Hasat etkinliği şenlik havasında gerçekleştirildi Düzenlenen Çeltik Hasat etkinliğine Ondokuzmayıs İlçe Kaymakamı İbrahim Civelek, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, 26 27 ve 28 dönem AK Parti Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı, Saadet Part

Programda konuşan İl Müdürümüz İbrahim Sağlam şunları söyledi:” Çeltikten elde ettiğimiz pirinç ülkemiz ekonomisi ve gıdanın arzı konusunda önemli bir yer tutmaktadır. Dünya’da yaşayan insanların yarıdan fazlasının ana besini olan pirinç ülkemizde de beslenme açısından önemli bir yere sahiptir ve dünyada en çok tüketilen tahıllardan biridir. Nüfusun hızla arttığı dünyada, en hayatî konulardan biri günümüz ve gelecek nesillerin gıda ihtiyacının nasıl karşılanacağı konusudur. Ülkemizin bütün bölgelerinde yetiştirilmekte olan çeltik, en fazla ekiliş alanı ve üretim miktarı bakımından Marmara ve Karadeniz Bölgelerindedir. Bileşiminde az protein bulundurmasına karşın beslenme için gerekli amino asitlerce zengin olması nedeniyle çeltik, insan beslenmesinde buğdaydan sonra en çok kullanılan tahıl ürünüdür. Erimiş oksijeni kullanarak su içerisinde gelişen ve çimlenebilen tek tahıl cinsidir.

Bakanlığımızca başlatılan “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi” kapsamında İlimizde 2023 yılında yürütülen Çeltik Tarımında Yeni Üretim Tekniklerinin Yaygınlaştırılması Projesi ile 630 dekar alanda ekilmek üzere Bafra ovasında yer alan Bafra ve 19 Mayıs ilçelerinde 12.600 kg çeltik tohumu dağıtımı gerçekleştirildi. Kısıtlı su kullanımını sağlayan damla sulama, yağmurlama ve tava usulü sulama uygulamaları ile tohum ekilişleri tamamlandı.

Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüzce 2024 yılında yürütülen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında uygulanmakta olan Çeltik Tarımında Yeni Üretim Tekniklerinin Geliştirme Projesi ile su kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını sağlayan basınçlı sulama sistemleri ile (damla, yağmurlama ) çeltik tarımı yapılan alanları artırmak üreticileri teşvik etmek amacıyla; İlimiz Bafra ve 19 Mayıs ilçelerinde uygulanmak üzere; %65,88 Bakanlık Katkısı 168.000 TL, %34,12 çiftçi katkısı 87.000 TL üretici katkı payı olacak biçimde 250 dekar alanda ekilmek üzere 5000 kg çeltik tohumu dağıtımı yapılmıştır.

Ana ürün çeltik sonrası ikinci ürün olarak 250 dekar alanda uygulanmak üzere 625.000 adet kışlık sebze fidesi (brokoli) verilerek yeni üretim tekniklerinin yaygınlaştırılması sağlamak ve basınçlı sulama sistemleriyle çeltik tarımı yapacak olan üreticilerin teşvik edilmesi amaçlanmıştır. Çeltik Tarımında Yeni Üretim Tekniklerinin yaygınlaştırılması Projesi kapsamında, üretimin 11/06/1936 tarih ve 3039 sayılı Çeltik Ekim Kanununa göre yapılması esastır.

Bu Projeler ile arz açığı olan hububat üretimini artırmak, bitkisel üretimde verim ve kaliteyi artıracak uygulamaların yaygınlaştırılması, kısıtlı su kullanımını teşvik edecek tarımsal mekanizasyon uygulamalarının yaygınlaştırılması, çevre ve insan sağlığına dost uygulamaların yaygınlaştırılarak, boş bırakılan ve nadasa bırakılan arazilerin uygun münavebe planı ve ekim yöntemi kullanılarak tarımsal üretime kazandırılmasını sağlayacağız. Ayrıca sahada yapılacak eğitim ve yayım çalışmalarıyla çeltik üretimi yapan üreticilerin üretim, verim ve gelirlerinin artırılması ile bölgesel kırsal kalkınmayı amaçlamaktayız. Çeltik hasadımızda çiftçilerimize bereketli bol kazançlar dilerim ” dedi.

Programda söz alan Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç şunları söyledi: ”Yaşamımızı sürdürebilmemiz için beslenmek zorundayız. İnsanlık var oldukça tarım sektörü de önemini koruyacak. İnsanların felaketler karşısında ilk savunmaya geçtiği konuların başında gıda ihtiyacı geliyor. Çeltik, insanlar için besin kaynağı olarak, tahıllar içinde buğdaydan sonra gelen en önemli üründür. Aynı zamanda çeltik dünyadaki insanların yarıdan fazlasının ana besin kaynağıdır. Ben de çeltik üreticilerimizi canı gönülden destekliyor, onlara bol ve bereketli bir hasat sezonu diliyorum.

Programda söz alan Saadet Partisi Samsun Milletvekili Mehmet Kahraman, şunları söyledi:” Yaşanan pandemi süreci insanların aslında en temel ihtiyaçlarının neler olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Yaşamın temel unsuru olan beslenmeyi sağlayan tarım sektörünün önemi giderek daha da artıyor. Tarım, Türk ekonomisinin lokomotif sektörlerinden biri olarak dikkat çekiyor. Ülkemiz önemli bir tarım potansiyeline sahip. Dünya üzerinde tarım sektörü stratejik bir öneme sahiptir. Artan nüfusun gıda ihtiyacının karşılanması, gıda güvenliğinin sağlanması ve doğal kaynakların korunması gibi hususlar tarım sektörünün önemini artırmaktadır. İnsan beslenmesinde çeltikten elde edilen pirinç, buğdaydan sonra en önemli besin kaynağıdır. Çeltik üreticilerimizin emeğini, alın terini çok kıymetli buluyorum, hepsini kutluyorum. Çeltik hasadının üreticilerimiz için bol ve bereketli olmasını diliyorum” dedi.

Programda söz alan Adalet ve Kalkınma Partisi Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı, şunları söyledi:” Bismillah diyerek geleneksel ve dron yöntemi ile toprakla buluşturduğumuz çeltik tohumlarının bugün hasat zamanı geldi. Bereketli topraklarımızda yetiştirilen, pirinç pilavının lezzetiyle sofralarımızda farklılık oluşturan çeltiğin hasat sezonunu Emenli mahallemizde başlatıyoruz. Toprağın verimliliği kadar işleyen, alın teri döken çiftçinin varlığı da çok önemli. Bafra’da üretimin hızla artması, işçinin emeğinin, alın terinin karşılığını aldığının, inşallah önümüzde zaman içerisinde artarak devam edeceğinin en önemli göstergesidir. Sanayide, ticarette, sağlıkta, hayatın her alanında olduğu gibi tarımda da her zaman üreticimizin yanındayız. İlimizdeki çeltik üretiminin artarak devam etmesi için desteklerimiz aralıksız sürecektir. Üreticilerimiz yeni sulama teknikleriyle daha verimli ve sürdürülebilir bir tarım yapmaktan memnun olduklarını dile getiriyor. Çeltik üreticilerimize bereketli ve verimli bir hasat dönemi diliyorum, ürününüz bol kazancınız bereketli olsun dedi.

Programda söz alan Ondokuzmayıs İlçe Kaymakamı İbrahim Civelek, şunları söyledi:” Türkiye İstatistik Kurumunun 2023 rakamlarına göre, Samsun'da toplam 194 bin dekar alanda 157 bin ton çeltik üretimi gerçekleşmiştir. Bafra, Samsun'da tarımın lokomotifi durumunda olan bir ilçemiz. Mevcut ekosistemle Samsun, tarımsal üretimin aynı zamanda hem merkezi hem de bereketli bir şehridir. Burada özellikle Bafralı çeltik üreticilerimiz sadece çeltik üretimi yapmamakta, aynı zamanda çeltikte verimin artırılması yönünde de çalışmalarda bulunmaktadır. Suyun daha verimli, ekonomik kullanılması yönünde İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün liderliğinde bazı projelere imza attıklarını müşahede ettim. Tarımsal alanların güvenli ve organik üretim alanı olarak hep birlikte işlemesi, bu tarımsal ekosisteminin devam ettirilmesi çok önemlidir. Ben de Çeltik üreticilerimize çalışmalarında kolaylıklar, ürünlerinde bol ve bereketli kazançlar diliyorum” dedi.

Programda söz alan Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı, Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, şunları söyledi: ”Samsun’umuz kıymetli arazileri, ovaları, tabiatıyla, doğal varlığıyla Türkiye’nin göz bebeği bir ilimiz. Mayıs ayında çeltik tohumlarının suyla buluşmasına tanıklık etmiştik, şimdi hasat günündeyiz. Türkiye’de çeltikte 950 bin ton üretimin 165 bin tonunun Samsun’da gerçekleşmesini bekliyoruz. Yeni tarım modeli ile bizler her zaman çiftçimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Cumhurbaşkanımız, Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın her zaman söylediği gibi, elbette hayatın her alanındaki gelişmeler çok önemlidir, hayatidir, fakat özellikle tarımda, gıda güvenliğinde, küresel dünyanın sorunlarının yaşandığı günümüzde, bizlerin bu konuya önem göstermemiz, üzerimize düşen görevi fazlasıyla yapmamız gerekmektedir.

Son dönemde açıklanan tarımsal üretimde yeni modelle çok programlı ve planlı, çok verim alabilecek sistem getiriliyor. Devletimizin desteklerinin üst seviyede karşılık bulacağı yeni bir sürece girmiş bulunuyoruz. Bugün burada sadece tarımla uğraşan çiftçilerimiz değil, fabrikalarda ürünü işleyecek olanların, aynı zamanda tarıma dayalı sanayi ile oluşacak tesislerde çalışacakların, bu işin lojistiğinde olacakların, ticarethanelerde vatandaşlarla buluşturacakların, kısacası herkesi ilgilendiren çok önemli zincirin önemli bir halkasındayız. Buradaki hasat şenliğimizin ardından Bafra Sera OSB’yi de ziyaret edeceğiz. Orada kapalı üretimi de göreceğiz. Her yönüyle tarımın gelişmesi için milletvekillerimizle, belediye başkanlarımızla, devletimizin ilgili kurumlarıyla hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Çeltik üreticilerimize çalışmalarında kolaylıklar, ürünlerinde bereketler diliyorum” dedi.

Konuşmaların ardından protokol ve çeltik üreticileri Biçerdöver ile çeltik hasadını başlattılar. Tarladan sahaya resim sergisinin ziyaret edilmesinin ardından ikramlarda bulunuldu. Fotoğraf çekimlerinden sonra program sona erdi.

Halk Elinde Anadolu Mandası Islahı Ülkesel Projesi
BALIK TEZGAHLARINA EŞ ZAMANLI SIKI DENETİM