KAPAT

İlk kez Samsunda Türk Keneviri Araştırma Enstitüsü kuruluyor

OMÜ Rektörü Prof Dr Sait Bilgiç, Türk Keneviri Araştırma Enstitüsü teklifimiz Yükseköğretim Genel Kurulunda kabul edildi ve Cumhurbaşkanlığına takdim edildi Cumhurbaşkanımızın imzasıyla neticelenip faaliyete geçireceğiz Bu isimle kurulan bir enstitü Türkiyede ilk olacaktır dedi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ve MÜSİAD arasında kenevir yetiştiriciliği başta olmak üzere Endüstri Bitkileri alanında Üniversite-Sanayi İş birliği protokolü imzalandı. 

'AKS' KURDUK

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, “Akademi ve iş dünyasının sahip olduğu birikim ve tecrübeyi birleştirerek bir güç oluşturması gerekliliği konusunu her fırsatta dil getiriyoruz. Ortaya çıkacak bu güç her iki yapıyı besleyeceği gibi, ülkemizin kalkınmasında çok ciddi bir rol alacaktır. Uygulamaya koyacağımız protokol bizim açımızdan çok kıymetlidir. Kenevirin Samsun’daki varlığı yüzyıllar öncesine dayanıyor. Üniversitemizin endüstriyel Türk keneviri tohumunu üretmesi ve yetiştiriciliği artmasıyla birlikte sanayide önemli bir ham maddenin üretimini elimizde bulunduracağız. Ham madde ve ürünlerini biz üretelim, biz ihraç edelim. Üniversite-sanayi iş birliğinde bir adım attık ve bu sene içerisinde biraz geliştireceğiz. İsmini de aks koyduk. Aks bir bağlantı ifadesidir. Akademik Kamu Sanayi Ofisi kuruyoruz. Bu çalışmaların tamamını etkin sonuç alabilmek, ihtisas sahibi kişi ve kurumlarla iş birliği ve uyumun bir araya gelmesinde çalıştırmak istiyoruz. Protokol ülkemiz için hayırlı olsun” dedi.

GÜZEL SONUÇLARA VESİLE OLACAK

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, ise “Gelişmiş ülkelerin en önemli özelliklerinden bir tanesi üniversite-sanayi iş birliklerini çok güçlü bir şekilde yapmaları. Bir tarafta iyi yetişmiş yüksek düzeydeki beyinler, bir tarafta ise üretime yönelik özellikleriyle belli bütçe imkânlarına sahip müteşebbis bir ruh. Bu ikisini bir araya getirmemek büyük bir eksiklik. Bu eksikliği gidermek için de her iki taraf birbirine hızlı bir şekilde yaklaşmakta. Atılan imza çok güzel sonuçlara vesile olacaktır. Perşembe günü Türk Keneviri Araştırma Enstitüsü teklifimiz Yükseköğretim Genel Kurulu’nda kabul edildi ve Cumhurbaşkanlığına takdim edildi. Cumhurbaşkanımızın imzasıyla neticelenip faaliyete geçireceğiz. Kenevir ile ilgili bütün faaliyetler bu enstitüde görülecek. Bu isimle kurulan bir enstitü Türkiye’de ilk. Üniversite ve Samsun için önemli bir fırsattır. Bu güç üretime, araştırmaya ve Türkiye’nin gelişmesine yansıyacaktır” diye konuştu.

2020’DE 5 BİN DEKAR KENEVİR

Atılan imzaların sanayi ve üniversite iş birliğine güzel bir örnek olduğunu belirten Samsun Valisi Osman Kaymak, “Vezirköprü’de kenevir ekimi devam ediyor. Üniversitemizin Narlı ve Saray isimli ürünleri tescil işlemleri de devam ediyor. Gündeme düştükten sonra kenevirin ithal ürünlerle karışmaması için köylülere Tarım İl Müdürlüğü dışında başka yerlere satmaması konusunda uyardık. Önümüzdeki sene 15 ton tohum elde edeceğiz ve 5 bin dekarda üretim yapılacak. Kenevirin endüstrisi ve sanayinin oluşması çok önemli. MÜSİAD’ın bu işe öncelik yapması çok anlamlı. Biz bu ürünü burada üreteceğiz ama sanayisi burada olması lazım. Samsunlu sanayici ve iş adamlarına görev düşüyor” şeklinde konuştu.

İMZALAR ATILDI

Konuşmaların ardından OMÜ ve MÜSİAD arasında kenevir yetiştiriciliği başta olmak üzere Endüstri Bitkileri alanında Üniversite-Sanayi İşbirliği kapsamında, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç ve MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan arasında yapılan iş birliği protokolünün imza törenine gerçekleşti.

Tesettür ve Büyük Beden Elbiselerde Şıklığı Yakalamanın Yolları
VM Medical Park Samsun Hastanesi’nden Prematüre Günü etkinliği