İyi huylu prostat büyümesinin (BPH) yaşlı erkeklerde görüldüğünü belirten Üroloji Uzmanı Op. Dr. Mustafa Çağlar, “Yaş ve genetik faktörlerin BPH geli

İyi huylu prostat büyümesinin (BPH) yaşlı erkeklerde görüldüğünü belirten Üroloji Uzmanı Op. Dr. Mustafa Çağlar, “Yaş ve genetik faktörlerin BPH geli

VM Medical Park Samsun Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Mustafa Çağlar, prostat hastalıkları hakkında bilgilendirmelerde bulundu. BPH (iyi huylu prostat büyümesi) oluşum mekanizmasının halen net olarak anlaşılmadığını dile getiren Op. Dr. Çağlar, “BPH yaşlı erkeklerde meydana gelir. Yaş ve genetik faktörlerin BPH gelişiminde rol oynadığını düşünül

Kişinin sosyal yaşantısını etkileyen sorunlar arasında gece boyunca idrara çıkmak için uykudan kalkmak ve gündüz sık sık idrar yapma gereksiniminin sayılabileceğini söyleyen Op. Dr. Çağlar, “Özellikle bu iki sorun kişinin sosyal yaşantısında uykusuz kalma, yorgunluk, gitmek istediği yerde tuvalet arayışı gibi sorunlara neden olmaktadır. Ayrıca, idrar akışındaki güç ve hız eskiye göre azalmış ve yavaşlamış olabilir. İdrar yapmaya başlamada bekleme, zorlanma olabildiği gibi, idrar sonrasında hala damla damla idrar gelebilir. Bunun dışında kişi idrar yaptıktan sonra idrar kesesinin tamamen boşalmamış olduğu hissine kapılabilir” diye konuştu.

Op. Dr. Çağlar; uluslararası prostat semptom (belirti) değerlendirmesinde hastaya sorulan ve sorunun şiddetine göre skorlanan (derecelendirilen) soruları şöyle sıraladı:

İdrar yapmak için bekleme, zorlanma var mı?

İdrar tazyiki, akış gücü eskiye oranla azaldı mı?

İdrarı yaparken, bitinceye kadar, kesik kesik işeme oluyor mu?

İdrarını yaptıktan sonra hala daha idrar kesesinde idrar kalmış, tam boşalmamış hissi oluyor mu?

Gece idrar yapmaya kaç kere kalkıyorsunuz?

Gün boyunca iki saatte ya da daha sık idrara çıkmak gereksinimi duyuyor musunuz?

İdrar yapma isteği geldiğinde, tutamama hissi, tuvalete zor yetişme, sıkıştırma sorunu yaşıyor musunuz?

“Tanı konma süreci”

Op. Dr. Çağlar, prostatın iyi huylu değerlendirmesinde uygulanan teşhis yöntemlerini şu şekilde sıraladı:

Serumda PSA (total ve serbest PSA) düzeyleri,

Ultrasonografi,

Prostat biopsisi (gerektiğinde),

İdrar akım hızı ölçümü -üroflowmetri-,

Sistoskopi (gerektiğinde).

BPH edavisinde ilk basamağın mutlaka ilaç tedavisi olması gerektiğini söyleyen Op. Dr. Çağlar, “İlaç tedavisinden beklenen sonuç alınamıyorsa ya da tedaviye rağmen iyileşmiş olan belirtiler zamanla tekrar meydana geliyorsa artık farklı tedavi alternatifleri gündeme gelmelidir.

İlaç tedavisinde prostat içindeki kasları gevşeten ve idrarın akımını artıran ilaçların yanı sıra prostatın hacminde azalmaya yol açan ilaçlar kullanılır. Bunun yanında, içinde sabal ekstresi denilen bir bitki ekstresi de medikal tedavide rahatlıkla kullanılabilir. İlaçlar mesane (idrar kesesi) boynundaki ve prostat içindeki kasları gevşeterek, büyümüş ve yolu tıkayan prostatın gevşemesini ve idrar kanalındaki baskının azaltılmasını sağlar. Ağızdan alınan tablet şeklindeki ilacın etki süresi 24 saat olduğundan devamlı etki sağlamak için günde 1 tablet devamlı alınması gerekir. Sabal ekstresi bitkisel kökenli bir ilaç olup, prostat içindeki iltihaplanmayı ve prostatın büyümesindeki faktörleri engelleyerek prostat üzerinde rahatlatıcı etki gösterir” ifadelerini kullandı.

Cerrahi ameliyatlardan da bahseden Op. Dr. Çağlar, “Medikal tedavinin yeterli gelmediği durumlarda artık kapalı prostat ameliyatları gündeme gelmelidir. Bunlardaki en iyi alternatifler etkinlik sırasına göre; Transuretral rezeksiyon (TUR), bipolar enerji ile, plazmakinetik enerji ile ya da HOLEP ve THULEP lazer enerji ile uygulanır” dedi.

Puan Durumu

TAKIMLAROP
1.GALATASARAY A.Ş.1951
2.FENERBAHÇE A.Ş.1842
3.REEDER SAMSUNSPOR1836
4.GÖZTEPE A.Ş.1831
5.İKAS EYÜPSPOR1830
6.BEŞİKTAŞ A.Ş.1830
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ1826
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş.1825
9.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş.1824
10.TRABZONSPOR A.Ş.1822
11.CORENDON ALANYASPOR1822
12.KASIMPAŞA A.Ş.1821
13.ONVO ANTALYASPOR1821
14.NET GLOBAL SİVASSPOR1820
15.TÜMOSAN KONYASPOR1820
16.BELLONA KAYSERİSPOR1816
17.SİPAY BODRUM FK1815
18.ATAKAŞ HATAYSPOR1910
19.ADANA DEMİRSPOR A.Ş.185