Denetimleri arttırıldı.
İl Müdürlüğümüz Gıda ve Yem Şubesi Gıda Kontrol görevlileri, İl Müdürümüz İbrahim Sağlam’ın katılımı ile tüketici sağlığının korunması ve güvenilir gıda arzının sağlanması amacıyla, yılbaşı öncesi gıda üretim ve toplu tüketim yerleri ile alkollü içecek satışı yapılan işletmeler, alkol servisi yapılan restoran ve otel mutfaklarında denetimlerini arttırdı.
Konu ile ilgili açıklama yapan İl Müdürümüz İbrahim Sağlam şunları söyledi: “Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün 27.12.2024 tarih ve E-16647434-300-17346199 sayılı yazısına istinaden 5996 sayılı Kanun kapsamında halk sağlığının korunması ve haksız rekabetin önlenmesi amacıyla, Yılbaşı nedeniyle tüketiminin artması beklenen alkollü-alkolsüz içecekler, kuruyemiş ve kremalı pasta vb. ürünlerin denetimine İl ve İlçe Müdürlüklerimiz tarafından ağırlık verilmiştir.
Samsun İli genelinde gıda üretim yeri, gıda satış ve toplu tüketim yerleri yönetmelik kapsamında denetlenmekte olup, gıda mevzuatına uygun olmayan gıda üretim yeri, gıda satış ve toplu tüketim yerlerine idari para cezası uygulanıyor. Hijyen, taklit, tağşiş gibi insan sağlığını tehdit eden hususlar başta olmak üzere, gıda mevzuatında belirtilen koşulları sağlamayan işletmeler hakkında yasal yaptırımlar konusunda taviz verilmeyecektir. Alkollü ve alkolsüz içecek satış noktalarında yapılan denetimlerde; işletme kayıt belgesinin, işyeri hijyen şartlarının ve ürün etiketlerinin kontrolü yapılıyor. Toplu tüketim yerlerinde yapılan denetimlerde ise işletme kayıt belgesi kontrolü, sunum, mutfak ve depo şartları kontrolü, işyeri hijyeni, çalışan personelin hijyen şartları kontrolü, ürün etiket kontrolleri yapılmaktadır.
Vatandaşlarımızın son yıllarda bilinçli gıda tüketimi ve güvenilir gıda konusundaki hassasiyetleri arttığını görmek memnuniyet verici bir durum. Karşılaştıkları herhangi bir olumsuzluk halinde ‘Alo Gıda 174’ hattını arayıp şikayet oluşturmaları büyük önem taşımaktadır” dedi.