Samsun Milletvekili ve İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, T.C. Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a Samsun’u sordu.

Samsun Milletvekili ve İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, T.C. Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a Samsun’u sordu.

Usta TBMM’de verdiği soru önergesiyle T.C. Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a, 14 Mayıs Seçimler öncesi sözleri verilen; Tekkeköy’de Orta Karadeniz Serbest Bölgesi kurulmasını ve Yakakent'te Su Ürünleri Organize Sanayisi Bölgesi (OSB) kurulmasını sordu.

Usta’nın önergesi şöyle:

DÖNEMİN TİCARET BAKANININ SAMSUN’DAN ADAY GÖSTERİLMESİ

Hükümet 14 Mayıs Genel Seçimleri öncesi, Türkiye’nin her bölgesinde olduğu gibi Samsun’da da seçim yatırımı anlamı taşıyan sözler vermiştir. Özellikle dönemin Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un Samsun’dan milletvekili adayı gösterilmesi, vaat konusunda Samsun’u zirveye taşımıştır. Ancak icraata gelindiğinde durum ne yazık ki hiç de iç açıcı değildir.

ORTA KARADENİZ SERBEST BÖLGESİ

1 Mayıs 2023 tarih 32177 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla, Samsun Tekkeköy’de Orta Karadeniz Serbest Bölgesi kurulmuştur. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Samsun mitingi öncesi çıkarılan bu karar, belediye başkanları, milletvekili adayları ve Samsun valisi tarafından günlerce gündemde tutulmuştur. Ancak bugün baktığımızda akıbeti hakkında kamuoyuna yansıyan bir bilgi bulunmamaktadır.

SU ÜRÜNLERİ ORGANİZE SANAYİSİ BÖLGESİ (OSB)

Verilen bir diğer söz ise; Yakakent'te Su Ürünleri Organize Sanayisi Bölgesi (OSB) çalışması yapılacağı olmuştur. Bakan Muş, geniş bir alanda denizden su çekilerek doldurma göletler yapılacağını ve burada yavru balık yetiştiriciliği yapılarak belli bir boyuta ulaştıktan sonra denizlere taşınıp balıkların işlenerek ya da işlenmeden ihraç edilmesinin planlandığını ifade etmiştir. Su Ürünler Organize Sanayi Bölgesi fikri de seçim malzemesi olarak uzun süre kullanılmış ancak seçimlerin ardından bir daha konuşulmamıştır.

Usta’nın soruları:

Devlette süreklilik esastır. Selefinizin bakanlığınız adına verdiği sözleri tutacak mısınız? Yoksa bizden önce verilen sözler bizi bağlamaz deyip görmezden mi geleceksiniz?

Samsun Tekkeköy’de Orta Karadeniz Serbest Bölgesinin kurulması projesinde herhangi bir adım atılmış mıdır? Atıldıysa hangi aşamadadır?

Yakakent’te kurulması planlanan Su Ürünleri Organize Sanayisi Bölgesi (OSB) çalışmasında herhangi bir adım atılmış mıdır? Atıldıysa hangi aşamadadır?

Herhangi bir çalışma yapılmadıysa, seçim öncesi Mayıs ayında ihtiyaç olarak görülen bu projeler, seçimin kazanılmasının ardından ihtiyaç olmaktan çıkmış mıdır?

Yapılmadıysa, ne zaman başlanması planlanmaktadır?

EN ÇOK OKUNAN HABERLER