Haberler

Kasaplardan "hazır kıyma almayın" uyarısı!

13 Mart 2019
Kasaplardan

0 ilçeden alınan 127 hazır kıyma örneğinin laboratuvar sonuçlarına göre; hazır kıymalar, muhafaza koşulları yüzünden yüzde 75'i hastalık ve zehirlenme etkenleri taşıyor. Yüzde 38'inin ise tüketime uygun olmadığı ortaya çıktı.

Son dönemlerde gıda güvenliğine yönelik vatandaşların hassasiyeti artarken, gıda dernek ve kuruluşları da halk sağlığını tehdit eden ürünleri mercek altına alıyor. Veteriner Gıda Hijyenistleri Derneği, İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası ve Tüketiciler Birliği, ‘Gözümün Önünde Kıymamı Hazırlayan Kasabımı Geri İstiyorum' adlı proje ile hazır kıymaya savaş açtı. Bazı belediyelerin desteğiyle gerçekleştirilen denetimlerde 10 ilçeden 127 hazır kıyma örneği alındı. Toplanan örnekler soğuk zincirde aynı gün içerisinde incelenmek üzere İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Laboratuvarı'na teslim edildi. Ucuz olduğu için pide, lahmacun, kebap, pizza ve dönerin yapımında kullanılan mekanik kıyma ile ilgili itirafta bulunan bazı firma yetkilileri, et ve kıymalarda yapılan hileleri gözler önüne seriyor.